Gå till innehåll
Anebyortens Ridklubb
Anebyortens Ridklubb

Informationsbrev

Varmt välkommen som elev till Anebyortens Ridklubb. Vi hoppas verkligen att du ska trivas här med våra hästar och personal.

Kontakt

Aneby Gård 1, 57893 Aneby
070-934 89 46 (kontoret är ofta obemannat skicka gärna ett sms)
ridskolechefaork@hotmail.com

Kort om föreningen och ridskolan

Anebyortens Ridklubb är en aktiv förening med stor tävlingsverksamhet på sommarhalvåret. Vi vill hela tiden sträva framåt och erbjuda en attraktiv och utvecklande verksamhet. Vi har cirka hundratalet ridande per vecka och 10-12 ridskolehästar normalt sett. Arbetet i föreningen drivs till stor del ideellt och alla insatser är viktiga. Mer om detta längre ner.

Hur det går till

När du kommer till ridklubben hittar du vilken häst du ska ha på tavlan utanför kontoret. Sedan skall hästen skötas om ordentligt innan ridlektionen startar. Det är därför viktigt att du kommer i god tid till din lektion. Hur du gör och vilken skötsel du förväntas göra informerar din ridlärare dig om. Om du rider kl 17 eller 20 kan det vara så att din häst redan går på lektionen innan din. Då får du gärna istället använda tiden till att putsa, hjälpa en kompis, eller borsta en annan häst under tiden.

När man sedan rider sin lektion så ingår upp och avsittning samt att ta sig till och från ridbana/ridhus i lektionstiden. Det är viktigt att du är uppmärksam på din instruktörs instruktioner både för din säkerhet och för att du ska utvecklas. Fråga alltid om du inte förstår, våra instruktörer älskar att ha intresserade och engagerade elever!

Passa gärna på att gå på toaletten innan din lektion börjar.

Det är viktigt att man som förälder/anhörig inte undervisar eleverna från läktarplats. Detta tar fokus från ridläraren och hämmar i många fall ryttarens utveckling trots att man oftast gör det i välmening. Våra instruktörer har en plan och erfarenhet av i vilken ordning man ska korrigera eleverna. Många gånger ser man som instruktör många saker som behöver ”rättas till” men det är långt ifrån utvecklande att ta tag i allt på en gång. Har du synpunkter på lektionerna så tala istället direkt med instruktören eller med ridskolechefen. Se även avsnittet om synpunkter.

Efteråt skall du sedan sköta om din tilldelade häst om den inte ska arbeta lektionen efter. Även här är det viktigt att du avsatt tid för detta. Hästens utrustning får du gärna putsa av och det är viktigt att du dubbelkollar att du inte glömt några saker framme i stallet. Om stallgången är full med saker är det stor risk för våra hästar att skada sig.

Var fjärde gång har man hästkunskap, vid vissa tillfällen rider man även ett kortare pass när det är hästkunskap. Vi vet av erfarenhet att det är mycket viktigt med teori för att få ett helhetstänk kring hästarna. Det förbereder även för eventuellt framtida hästägande.

Rider man i sista gruppen är instruktörerna mycket tacksamma om man hjälper till med stängning av stallet (fodring, mockning av spiltor och på sommarhalvåret utsläpp av lektionshästarna)

I stallet försöker vi hjälpas åt och skapa en härlig stämning där alla är välkomna och känner att de får lov att ta plats. Här ska vi kunna ladda våra batterier och bara njuta av vårt underbara intresse tillsammans. Uppmuntra varandra, hjälps åt, stötta och passa på att lära känna en massa härliga människor som har samma intresse som du! Vi ser givetvis till att alla får vara med i gemenskapen!

Klädsel

Ur ren säkerhetsaspekt är det viktigt med skor/stövlar med en liten klack, håret uppsatt och naturligtvis alltid hjälm och helst säkerhetsväst. Barn skall även bära hjälm i stallet, vid skötsel av hästarna. Hjälm och väst finns att låna här på ridskolan, men vi rekommenderar att köpa i alla fall egen hjälm när man ser att intresset håller i sig. Detta för att ha så individanpassad utrustning som möjligt.

I övrigt är det bra med byxor utan söm på insidan av låret samt att man klär sig med välsittande kläder så att instruktören kan se din sits och position på ett bra sätt. Handskar är skönt och på vintern är det bra att använda lager på lager. Tänk på att mindre barn lätt fryser så det viktigt att vara ordentligt klädd vintertid, fryser man så är det svårt att både rida och ta instruktioner.

Om du behöver ta av dig kläder under passet skall instruktören hålla i hästen medan du gör det. Behöver du ta av dig hjälmen för att t.ex. ta av en tröja är det viktigt att du alltid sitter av. Jackor och tröjor får inte vara helt öppna framtill eftersom de då fladdrar och kan skrämma hästarna.

Ridkläder stövlar och skor finns ofta att köpa begagnat. Men undvik att köpa hjälm begagnat. En hjälm ska bytas ut när den varit med i en avfallning där man har minsta tanke om att det förekommit slag mot huvudet, eller om den upprepade gånger blivit tappad på hårt underlag.

Utbildningsplan

Vårt arbete lektionstid utgår ifrån en utbildningsplan som har sin grund i Svenska Ridsportförbundets ryttarmärken. Vi arbetar ständigt för att utbilda ryttare som har god balans, bra grundsits och en bred förståelse och respekt för hästen som djur och individ. Det betyder att vårt fokus inte är på att hoppa högst och galoppera fortast, det blir först en bonus när de andra bitarna finns på plats. Har du frågor kring utbildningsplanen är du välkommen att vända dig till din instruktör eller till ridskolechefen.

Våra hästar

Normalt sett har du samma häst 4 ggr men det är viktigt att våra hästar belastas någorlunda likvärdigt för att de ska hålla och trivas här på ridskolan. Där för kan man behöva byta häst oftare. Man klaffar olika bra med olika hästar men det är viktigt och utvecklande att rida olika typer. Det är också viktigt att lära sig att respektera och vara en god hästmänniska även med de hästar som inte är ens favorit.

Ridskolehästar är riktiga hjältar som dag ut och dag in accepterar fel, obalans och behåller sitt lugn trots ovana ryttare. Men de är också smarta. En del hästar lägger sig till med vad som kan upplevas som ”ovanor” men det är alltid ryttarens ansvar att tillsammans med instruktören hitta vägar för att få hästen att lyssna på ryttaren och trivas i sitt arbete. Vi rider och utbildar våra hästar kontinuerligt men vi kan aldrig genom vårt arbete med hästarna göra ryttarens jobb på lektionstid.

Vi besvarar inte önskemål om häst på sms eller likande, utan hästarna sätts med mål att det ska bli så utvecklande och bra som möjligt både för individen men också för gruppen som helhet.

Hästarna är såklart värda en godbit då och då men vi är väldigt tacksamma om ni inte ger hästarna själva utan lämnar det till personalen. Dels för att hästarna kan få ont i magen om det äter för mycket av en sort eller av många olika saker, det kallas kolik och kan bli väldigt allvarligt för hästen om man har otur. Dessutom kan hästarna börja nafsa för att de tror att de ska få godis hela tiden.

Övriga aktiviteter

Vår strävan är att ha en utbildande, utvecklande och rolig verksamhet. I den visionen ingår diverse kringaktiviteter, så som föreläsningar, läger, kurser osv. Detta är en möjlighet för dig/ditt barn att utvecklas och bli en bättre hästmänniska och ryttare. Så se till att hålla dig uppdaterad om vilka aktiviteter som erbjuds!

Försäkring

Alla våra medlemmar är försäkrade genom Folksam. Det är därför mycket viktigt att du betalar din medlemsavgift. Här hittar du information om försäkringen samt kan anmäla en eventuell skada som skett.

Återbud och uppsägning

Återbud skall ske via SMS, 070-934 89 46, senast kl 12:00 samma dag (lördagarna senast kl 09:00) som du rider för att du ska ha möjlighet att rida igen. Men vi är tacksamma om du även hör av dig senare om du inte kommer eftersom vi då kan fördela arbetet mellan hästarna på ett så bra sätt som möjligt.
Igenridning sker i mån av plats och möjlighet. Vi kan inte garantera igenridning. Varje elev har rätt till två igenridningar/termin. Har du avbokat en igenridningstid så har du förbrukat möjligheten till att rida igen den vid annat tillfälle. Avbokad hästkunskap kan endast tas igen på annan lektion med hästkunskap. Vid 3 eller färre ridande i en grupp kan lektionstiden kortas ner beroende på övning och intensitet på passet.

Vill du säga upp din plats görs detta skriftligen till ridskolechefaork@hotmail.com, din uppsägning gäller från den dag som mailet kommer till oss, men tänk på att om du inte fått svar inom ett par dagar måste du kontakta oss för att se att ditt mail kommit fram, vi besvarar alltid uppsägningar när vi läst dem. Dock är kontoret inte bemannat helger semester och storhelger. Observera att du har 4 ridgångers uppsägningstid som du betalar för oavsett närvaro eller ej. Uppsägning av plats vid terminsskifte ska ske senast 1 december för vårterminen och senast 1 juni för höstterminen, detta för att vi ska kunna fylla platsen och planera så vi får ihop våra grupper på ett bra sätt.

Ideellt arbete

Vår förening drivs som sagt till stor del ideellt. Där är alla medlemmar en viktig kugge! Det behövs hjälp på tävlingar, aktiviteter, på arbetsdagar, med inköp, styrelsearbete osv osv. Det finns något för alla! I dagens stressade samhälle kan det ibland kännas svårt att hinna med. Men om alla medlemmar kunde bidra med bara några få timmar per år skulle det avlasta våra fantastiska eldsjälar som lägger oändligt mycket mer än så och dessutom vara ett riktigt lyft för föreningen. Även bakning till tävlingar, hjälp med inköp av förbrukningsmaterial osv är mycket varmt välkommet om man har svårt att bidra med sin tid. Om våra medlemmar engagerar sig och bidrar så kan vi även hålla nere lektionspriserna. Detta gynnar alltså många och man har dessutom väldigt trevligt under tiden! Prata gärna med din instruktör eller ridskolechefen kring vad just du kan göra!

Löpande information

Löpande information finns i stallet, på hemsidan, samt på Facebooksidan, ange gärna ”visa först” för att vara säker på att inte missa några uppdateringar.

Det åligger eleven och målsman att själva hålla sig informerade om terminsstart och terminsslut samt eventuella uppehåll pga. tävlingar etc. Detta meddelas alltid i god tid på hemsidan/Facebook.

Hygien

Vi uppmanar alla våra elever och besökare att hålla sig uppdaterade och att följa våra hygienrutiner som sitter uppsatta vid spolspiltan samt på våra toaletter.

Synpunkter och idéer

Vår vision och önskan är att hela tiden utveckla vår verksamhet. Därför är era åsikter väldigt viktiga för oss, både positiva och konstruktiva. Har du några åsikter kring verksamheten och dess upplägg är du givetvis välkommen att prata med din instruktör. Men även vår ridskolechef tar gärna emot ett mail på ridskolechefaork@hotmail.com.

Vi hoppas verkligen att ni ska trivas här hos oss och tillsammans bygger vi en härlig och stimulerande verksamhet!